Przejdź do głównej zawartości

Bushcraft: Jak zaostrzyć kij?

 Bushcraft: Jak zaostrzyć kij?

Koniec kija, który został zaostrzony trzema cięciami
Zwykle kij dobrze jest ostrzyć metodą trzech cięć. To znaczy, że tniemy w trzech płaszczyznach, tak, że patrząc na kij od strony końca będzie miał on przekrój trójkątny. Albo raczej zbliżony do trójkątnego:
Zdjęcia kija zaostrzonego trzema cięciami, widać trójkątny przekrój
Bardzo często kij udaje się zaostrzyć dosłownie trzema cięciami. Ale jeśli to nie wystarczy, można powtarzać cięcia, tyle że cały czas tniemy w tych samych trzech płaszczyznach. Oczywiście zawsze, kiedy używamy noża, pamiętamy o podstawowych zasadach bezpieczeństwa.

Dlaczego ostrzyć w ten sposób

Metoda trzech cięć jest szybka i wymaga minimum wysiłku. Poza tym kij zaostrzony w ten sposób bywa bardziej przydatny. Musisz wbić patyk w ziemię, żeby zawiesić na nim garnek? Jeśli zaostrzysz koniec trzema cięciami, przekonasz się, że nie tylko dobrze wejdzie w ziemię, ale też będzie miał mniejszą skłonność do obracania się wokół własnej osi - będzie po prostu stabilniejszy. Podobnie jest z gotowaniem. Chcesz upiec coś na patyku? Zaostrz go trzema cięciami, a będziesz mógł obracać jedzenie  nad ogniem. Jeśli drugi koniec też tak zaostrzysz, będzie można wbić patyk w ziemię, zamiast trzymać go w ręce. Dzięki temu jedzonko się robi, a my możemy zająć się czymś innym.
Jabłko nabite na zaostrzony trzema cięciami kij. Drugi koniec jest zaostrzony w ten sam sposób i wbity w ziemię
Jabłko nabite na zaostrzony trzema cięciami kij. Drugi koniec jest zaostrzony w ten sam sposób i wbity w ziemię. Po prawej kij z bannockiem, który też jest wbity w ziemię

Uwaga: Nie jestem specjalistą. Staram się pisać o rzeczach, które sam stosuję i z którymi mam pewne doświadczenie, ale mogę się mylić. Jeśli zauważysz jakiś błąd, napisz w komentarzu.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wyplatanie: Jak samemu zebrać wiklinę?

Wyplatanie: Jak samemu zebrać wiklinę? Chciałbyś wypleść sobie koszyk? To świetna i rozwijająca zabawa. Zrobienie czegoś własnymi rękami sprawia dużą satysfakcję, szczególnie, jeśli zrobi się to od początku do końca. Końcem jest gotowy koszyk. A początkiem? Własnoręczne zebranie wikliny! Co to jest wiklina? Wiklina to nazwa surowca uzyskiwanego z młodych pędów wierzby. (Tak jak drewno to nazwa surowca uzyskiwanego z drzew). Jak mówimy o roślinie, to mówimy "wierzba", a jeśli chodzi nam o surowiec, to mówimy "wiklina". Koniec końców chodzi o to samo. Najlepsza wiklina do wyplatania to jednoroczne pędy wyrastające z samej ziemi albo z pnia przy samej ziemi. Są one czasami nazywane "odziomkami". Wierzba rośnie bardzo szybko, więc te jednoroczne pędy często osiągają długość 1 metra, a nawet więcej. Dlaczego pędy powinny być jednoroczne? Bo w pierwszym roku rosną, nie tworząc rozgałęzień. Czyli nie będą miały żadnych sęków i nierówności. W kolejnych latach te p

Wyplatanie: Jak wypleść dno koszyka?

Wyplatanie: Jak wypleść dno koszyka? Większość używanych obecnie koszy jest wyplatanych od denka. Kosze można też wyplatać na odwrót, czyli od góry, jednak aktualnie zdecydowana większość jest robiona od dołu. Jeśli nie miałeś jeszcze okazji wypleść takiego kosza, to zapraszam do zabawy. Postaram się w miarę dokładnie opisać, jak to się robi. Żeby wypleść udane dno koszyka, trzeba nauczyć się: robić krzyżak wiązać krzyżak podstawiać witki grubymi końcami podstawiać witki cienkimi końcami kończyć wyplot czyścić denko Czynności te są opisane niżej krok po kroku. Jak zrobić krzyżak Krzyżak Podstawowe denko okrągłego koszyka robi się "trzy na trzy". Oznacza to, że denko ma w sumie sześć osnów. Jedna trójka jest ustawiona pod kątem prostym do drugiej trójki, tak jak na zdjęciu. Na początek utnij patyczki na osnowy. Weź sześć witek i odetnij od strony grubego końca patyczki o długości piędzi. Co to jest piędź? Tradycyjna jednostka miary odpowiadająca odległości między czubkiem kciu

Dzikie rośliny jadalne - od czego zacząć? Wiosna

Dzikie rośliny jadalne - od czego zacząć? Wiosna Wiosna to świetny moment na rozpoczęcie przygody z dzikimi roślinami jadalnymi. Spośród około 3000 gatunków roślin występujących w naszym kraju, ponad 1000 można uznać za jadalne. Ta liczba jest wprost przytłaczająca. Od czego więc zacząć? W tym poście przedstawiam 5 roślin jadalnych, które łatwo znaleźć, rozpoznać i przygotować. Oczywiście pamiętając o tym, żeby korzystać z bogactwa roślin, ale ich nie niszczyć . 1) Lipa W Polsce w stanie dzikim występują dwa gatunki lipy: Lipa drobnolistna ( Tilia cordata ) oraz Lipa szerokolistna ( Tilia platyphyllos ).  Rozpoznawanie:  Lipy łatwo rozpoznać po sercowatych liściach, które u poszczególnych gatunków różnią się po prostu wielkością. Wiele osób latem zbiera kwiaty lipy na herbatkę, więc dobrze kojarzy to drzewo. Wspomnę jeszcze, że lipy należą do rodziny Ślazowatych ( Malvaceae ), co da się poniekąd wyczuć, rozcierając liść w palcach. Kiedy to zrobimy, poczujemy pew