Przejdź do głównej zawartości

Bushcraft: Jak zaostrzyć kij?

 Bushcraft: Jak zaostrzyć kij?

Koniec kija, który został zaostrzony trzema cięciami
Zwykle kij dobrze jest ostrzyć metodą trzech cięć. To znaczy, że tniemy w trzech płaszczyznach, tak, że patrząc na kij od strony końca będzie miał on przekrój trójkątny. Albo raczej zbliżony do trójkątnego:
Zdjęcia kija zaostrzonego trzema cięciami, widać trójkątny przekrój
Bardzo często kij udaje się zaostrzyć dosłownie trzema cięciami. Ale jeśli to nie wystarczy, można powtarzać cięcia, tyle że cały czas tniemy w tych samych trzech płaszczyznach. Oczywiście zawsze, kiedy używamy noża, pamiętamy o podstawowych zasadach bezpieczeństwa.

Dlaczego ostrzyć w ten sposób

Metoda trzech cięć jest szybka i wymaga minimum wysiłku. Poza tym kij zaostrzony w ten sposób bywa bardziej przydatny. Musisz wbić patyk w ziemię, żeby zawiesić na nim garnek? Jeśli zaostrzysz koniec trzema cięciami, przekonasz się, że nie tylko dobrze wejdzie w ziemię, ale też będzie miał mniejszą skłonność do obracania się wokół własnej osi - będzie po prostu stabilniejszy. Podobnie jest z gotowaniem. Chcesz upiec coś na patyku? Zaostrz go trzema cięciami, a będziesz mógł obracać jedzenie  nad ogniem. Jeśli drugi koniec też tak zaostrzysz, będzie można wbić patyk w ziemię, zamiast trzymać go w ręce. Dzięki temu jedzonko się robi, a my możemy zająć się czymś innym.
Jabłko nabite na zaostrzony trzema cięciami kij. Drugi koniec jest zaostrzony w ten sam sposób i wbity w ziemię
Jabłko nabite na zaostrzony trzema cięciami kij. Drugi koniec jest zaostrzony w ten sam sposób i wbity w ziemię. Po prawej kij z bannockiem, który też jest wbity w ziemię

Uwaga: Nie jestem specjalistą. Staram się pisać o rzeczach, które sam stosuję i z którymi mam pewne doświadczenie, ale mogę się mylić. Jeśli zauważysz jakiś błąd, napisz w komentarzu.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wyplatanie: Jak samemu zebrać wiklinę?

Wyplatanie: Jak samemu zebrać wiklinę? Chciałbyś wypleść sobie koszyk? To świetna i rozwijająca zabawa. Zrobienie czegoś własnymi rękami sprawia dużą satysfakcję, szczególnie, jeśli zrobi się to od początku do końca. Końcem jest gotowy koszyk. A początkiem? Własnoręczne zebranie wikliny! Co to jest wiklina? Wiklina to nazwa surowca uzyskiwanego z młodych pędów wierzby. (Tak jak drewno to nazwa surowca uzyskiwanego z drzew). Jak mówimy o roślinie, to mówimy "wierzba", a jeśli chodzi nam o surowiec, to mówimy "wiklina". Koniec końców chodzi o to samo. Najlepsza wiklina do wyplatania to jednoroczne pędy wyrastające z samej ziemi albo z pnia przy samej ziemi. Są one czasami nazywane "odziomkami". Wierzba rośnie bardzo szybko, więc te jednoroczne pędy często osiągają długość 1 metra, a nawet więcej. Dlaczego pędy powinny być jednoroczne? Bo w pierwszym roku rosną, nie tworząc rozgałęzień. Czyli nie będą miały żadnych sęków i nierówności. W kolejnych latach te p...

Bushcraft: Jak zdobyć dobrą rozpałkę na ognisko?

Bushcraft: Jak zdobyć dobrą rozpałkę? Jak znaleźć w przyrodzie dobrą rozpałkę? To pytanie, z którym musi się zmierzyć każdy, kto chce mieć pewność, że będzie potrafił rozpalić ognisko. Nabiera ono szczególnego znaczenia, kiedy pogoda jest zła, a ogień przestaje być zachcianką i staje się koniecznością. Stara mądrość bushcraftowa rzecze: "Ogień tym trudniej rozpalić, im bardziej go potrzebujesz". Mimo to niemal zawsze można mieć pod ręką dobrą rozpałkę. Wystarczy odrobina planowania , wiedza o tym, gdzie szukać suchego materiału lub jak go podsuszyć , oraz znajomość ogólnie dostępnych naturalnych rozpałek . Planowanie Bardzo dużo może zmienić odrobina planowania. Jeśli po wielu godzinach spędzonych na szlaku chcemy zjeść ciepły posiłek z ogniska i dopiero wtedy zaczynamy się rozglądać za rozpałką, to zdecydowanie maleją szanse na znalezienie dobrej rozpałki. Tym bardziej, że w miejscach, w których można całkiem bezpiecznie rozpalić ognisko, czasem rozpałki po pros...

Dzikie rośliny jadalne - od czego zacząć? Wiosna

Dzikie rośliny jadalne - od czego zacząć? Wiosna Wiosna to świetny moment na rozpoczęcie przygody z dzikimi roślinami jadalnymi. Spośród około 3000 gatunków roślin występujących w naszym kraju, ponad 1000 można uznać za jadalne. Ta liczba jest wprost przytłaczająca. Od czego więc zacząć? W tym poście przedstawiam 5 roślin jadalnych, które łatwo znaleźć, rozpoznać i przygotować. Oczywiście pamiętając o tym, żeby korzystać z bogactwa roślin, ale ich nie niszczyć . 1) Lipa W Polsce w stanie dzikim występują dwa gatunki lipy: Lipa drobnolistna ( Tilia cordata ) oraz Lipa szerokolistna ( Tilia platyphyllos ).  Rozpoznawanie:  Lipy łatwo rozpoznać po sercowatych liściach, które u poszczególnych gatunków różnią się po prostu wielkością. Wiele osób latem zbiera kwiaty lipy na herbatkę, więc dobrze kojarzy to drzewo. Wspomnę jeszcze, że lipy należą do rodziny Ślazowatych ( Malvaceae ), co da się poniekąd wyczuć, rozcierając liść w palcach. Kiedy to zrobimy, pocz...