Bushcraft: Jak zaostrzyć kij?
Zwykle kij dobrze jest ostrzyć metodą trzech cięć. To znaczy, że tniemy w trzech płaszczyznach, tak, że patrząc na kij od strony końca będzie miał on przekrój trójkątny. Albo raczej zbliżony do trójkątnego:
Bardzo często kij udaje się zaostrzyć dosłownie trzema cięciami. Ale jeśli to nie wystarczy, można powtarzać cięcia, tyle że cały czas tniemy w tych samych trzech płaszczyznach. Oczywiście zawsze, kiedy używamy noża, pamiętamy o podstawowych zasadach bezpieczeństwa.
Dlaczego ostrzyć w ten sposób
Metoda trzech cięć jest szybka i wymaga minimum wysiłku. Poza tym kij zaostrzony w ten sposób bywa bardziej przydatny. Musisz wbić patyk w ziemię, żeby zawiesić na nim garnek? Jeśli zaostrzysz koniec trzema cięciami, przekonasz się, że nie tylko dobrze wejdzie w ziemię, ale też będzie miał mniejszą skłonność do obracania się wokół własnej osi - będzie po prostu stabilniejszy. Podobnie jest z gotowaniem. Chcesz upiec coś na patyku? Zaostrz go trzema cięciami, a będziesz mógł obracać jedzenie nad ogniem. Jeśli drugi koniec też tak zaostrzysz, będzie można wbić patyk w ziemię, zamiast trzymać go w ręce. Dzięki temu jedzonko się robi, a my możemy zająć się czymś innym.
Jabłko nabite na zaostrzony trzema cięciami kij. Drugi koniec jest zaostrzony w ten sam sposób i wbity w ziemię. Po prawej kij z bannockiem, który też jest wbity w ziemię |
Uwaga: Nie jestem specjalistą. Staram się pisać o rzeczach, które sam stosuję i z którymi mam pewne doświadczenie, ale mogę się mylić. Jeśli zauważysz jakiś błąd, napisz w komentarzu.
Komentarze
Prześlij komentarz