Przejdź do głównej zawartości

Bushcraft

Spis treści:

Jak ciąć i się nie przeciąć. Czyli jak prawidłowo używać noża

Podstawowe zasady bezpiecznego używania noża. Krąg krwi, trójkąt śmierci, cięcie od siebie itd.

Bushcraft: Jak w terenie pozyskiwać i uzdatniać wodę?

Dowiedz się, gdzie szukać wody, jakie mogą w niej wystąpić zagrożenia i jakimi metodami je neutralizować.

Kolrosing - grawerowanie drewna nożem

Żeby wygrawerować w drewnie prosty wzór, wystarczy nóż, węgiel z ogniska i odrobina oleju.

Bushcraft: Jak zaostrzyć kij?

Ostrzenie kija to jedna z podstawowych czynności obozowych. Warto to robić metodą trzech cięć.

Bushcraft: Jak wystrugać haczyk?

Zobacz prosty sposób wystruganie haczyka oraz kilka pomysłów na to, do czego go zastosować.

Bushcraft: Co robić zimą?

Co bushcrafter robi zimą? Kilka propozycji na to, jak wykorzystać tę porę roku.

Bushcraft: Co robić wiosną?

Pięć pomysłów na wiosenne zajęcia bushcraftowe: nauka rozpoznawania roślin, dzikie rośliny jadalne, wędkarstwo, powroźnictwo i birdwatching.

Bushcraft: Co robić latem?

Cztery pomysły na letnie zajęcia bushcraftowe: pozyskiwanie i uzdatnianie wody, nawigacja, niecenie i gaszenie ognia oraz gotowanie na ognisku.

Jak w wietrzny dzień zrobić kawę na ognisku?

Jak przygotować ognisko, żeby mimo wiatru zagotować wodę, a do tego zrobić to w rekordowym tempie? Jak zrobić w terenie smaczną kawę?

Damper - czyli jak upiec chleb w żarze ogniska

Jak nie dysponując naczyniem z podstawowych składników upiec na ognisku smaczny chleb? 

Cygańska studnia: czyli jak w terenie pozyskać wodę z gruntu

W razie potrzeby wodę można znaleźć w... ziemi. Dowiedz się, jak wykopać cygańską studnię i kiedy warto to zrobić.

"Być albo nie być", czyli o rozpoznawaniu roślin jadalnych

Jak ustalić, do którego z 3000 występujących w Polsce gatunków należy dana roślina? To ważne pytanie, jeśli zamierzasz tę roślinę zjeść. 

Dzikie rośliny jadalne - od czego zacząć? Wiosna

Ponad 1000 gatunków naszych roślin jest jadalnych. Od czego więc zacząć? Proponuję 5 pospolitych, łatwych do rozpoznania i smacznych dzikich roślin.

Bushcraft: Jak zdobyć dobrą rozpałkę na ognisko?

Czy potrafisz rozpalić ognisko w każdych warunkach? Żeby w razie potrzeby mieć pod ręką dobrą rozpałkę, wystarczy trochę planowania i szczypta wiedzy. 

Prosty sposób na wieszanie garnka

Jak w prosty sposób powiesić garnek nad ogniskiem i w nim coś ugotować.

Jak zrobić haczyk do wieszania garnka, którego wysokość można regulować?

W gotowaniu na ognisku bardzo pomaga możliwość zmiany wysokości garnka. Zobacz sprawdzony sposób wieszania garnka, który pozwala regulować wysokość.

Jak na ognisku upiec rybę?

Prosty sposób na pieczenie ryb łososiowatych bez użycia naczyń.

Jak zrobić kuchenki z puszek

Prostą kuchenkę można zrobić ze znalezionych puszek. Zobacz kilka modeli.

Jak ocenić, ile zostało do zachodu słońca?

Można to zmierzyć za pomocą dłoni. Zobacz, co zrobić, żeby zdążyć przed nocą.

Jak bez narzędzi określić, na jakiej jesteśmy szerokości geograficznej?

W pogodną noc możesz bez narzędzi dosyć dokładnie zmierzyć, na jakiej jesteś szerokości geograficznej. Z podobnej metody korzystali kiedyś żeglarze.

Jak używając kija, określić strony świata?

Dowiedz się, jak wbity w ziemię kij może pomóc ci określić kierunki świata w dzień lub w nocy.

Krzesiwo syntetyczne: To, czego żałuję, że nie wiedziałem, kiedy zaczynałem go używać...

Przeczytaj o tym, co może, a czego nie może krzesiwo syntetyczne, jak go używać oraz na co zwracać uwagę przy zakupie.

Bilet do wolności: Kalosze, obuwie dla bushcraftera

Chcesz docierać tam, gdzie inni nie docierają, a do tego zabezpieczyć nogi przed wodą, chłodem, kleszczami i innymi stworzeniami? Kup kalosze.

Wyplatanie: Jak samemu zebrać wiklinę?

Żeby wypleść koszyk, trzeba najpierw zdobyć wiklinę. Dowiedz się, jak znaleźć, rozpoznać i zebrać odpowiedni materiał.

Wyplatanie: Jak wypleść dno koszyka?

Wyplatanie kosza zaczyna się zwykle od denka. Obowiązuje przy tym kilka podstawowych zasad.

Wyplatanie: Jak wypleść ściany koszyka?

Żeby wypleść ściany koszyka, trzeba opanować kilka prostych technik.

Wyplatanie: Jak i dlaczego ubijać wiklinę?

Kosz robiony ze świeżej wikliny trzeba regularnie ubijać. Zobacz jak i dlaczego należy to robić.

Wyplatanie: Co zrobić, żeby koszyk nie był taki luźny?

Koszyk zrobiony ze świeżej wikliny po jakimś czasie wysycha i może stać się luźny. Poznaj dwa patenty na to, jak uściślić jego splot.

Wyplatanie: "Ścigające się trójki", czyli inny rodzaj gimy

Gimę - jeden z najważniejszych splotów wikliniarskich - można wyplatać na wiele sposobów. Poznaj jeden z nich.

Wyplatanie: Jak zrobić białą gimę

Wystarczy nóż, żeby okorować witki, wypleść białą gimę i nadać koszykowi wyjątkowy charakter.

Wyplatanie: Jak okorować większą ilość wikliny? Gotowanie

Żeby okorować większą ilość wikliny, warto ją ugotować. Można to zrobić w domu.

Wyplatanie ściany przy nieparzystej liczbie osnów

Sposób na szybkie wyplatanie ściany dwoma lub nawet trzema witkami na raz.

Wyplatanie: Inny sposób wstawiania osnów

Alternatywny sposób wstawiania osnów. Szczególnie polecam przy grubej wiklinie.

Jacek Pałkiewicz, "Syberia, wyprawa na biegun zimna" - recenzja bushcraftera

Czego o bushcrafcie i survivalu można się nauczyć, czytając relację ze słynnej przygody Pałkiewicza.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wyplatanie: Jak samemu zebrać wiklinę?

Wyplatanie: Jak samemu zebrać wiklinę? Chciałbyś wypleść sobie koszyk? To świetna i rozwijająca zabawa. Zrobienie czegoś własnymi rękami sprawia dużą satysfakcję, szczególnie, jeśli zrobi się to od początku do końca. Końcem jest gotowy koszyk. A początkiem? Własnoręczne zebranie wikliny! Co to jest wiklina? Wiklina to nazwa surowca uzyskiwanego z młodych pędów wierzby. (Tak jak drewno to nazwa surowca uzyskiwanego z drzew). Jak mówimy o roślinie, to mówimy "wierzba", a jeśli chodzi nam o surowiec, to mówimy "wiklina". Koniec końców chodzi o to samo. Najlepsza wiklina do wyplatania to jednoroczne pędy wyrastające z samej ziemi albo z pnia przy samej ziemi. Są one czasami nazywane "odziomkami". Wierzba rośnie bardzo szybko, więc te jednoroczne pędy często osiągają długość 1 metra, a nawet więcej. Dlaczego pędy powinny być jednoroczne? Bo w pierwszym roku rosną, nie tworząc rozgałęzień. Czyli nie będą miały żadnych sęków i nierówności. W kolejnych latach te p

Wyplatanie: Jak wypleść dno koszyka?

Wyplatanie: Jak wypleść dno koszyka? Większość używanych obecnie koszy jest wyplatanych od denka. Kosze można też wyplatać na odwrót, czyli od góry, jednak aktualnie zdecydowana większość jest robiona od dołu. Jeśli nie miałeś jeszcze okazji wypleść takiego kosza, to zapraszam do zabawy. Postaram się w miarę dokładnie opisać, jak to się robi. Żeby wypleść udane dno koszyka, trzeba nauczyć się: robić krzyżak wiązać krzyżak podstawiać witki grubymi końcami podstawiać witki cienkimi końcami kończyć wyplot czyścić denko Czynności te są opisane niżej krok po kroku. Jak zrobić krzyżak Krzyżak Podstawowe denko okrągłego koszyka robi się "trzy na trzy". Oznacza to, że denko ma w sumie sześć osnów. Jedna trójka jest ustawiona pod kątem prostym do drugiej trójki, tak jak na zdjęciu. Na początek utnij patyczki na osnowy. Weź sześć witek i odetnij od strony grubego końca patyczki o długości piędzi. Co to jest piędź? Tradycyjna jednostka miary odpowiadająca odległości między czubkiem kciu

Damper - czyli jak upiec chleb w żarze ogniska

Damper - czyli jak upiec chleb w żarze ogniska Damper to tradycyjny australijski chleb pieczony w żarze i popiele ogniska. Ten bushcraftowy wypiek równie dobrze, co w australijskim interiorze, sprawdza się też między 49 a 55 równoleżnikiem na północ od równika, czyli na przykład w Polsce.  Przepis Z przepisami na dampera jest jak z przepisami na bigos - jest ich chyba nieskończoność. Realia są takie, że każdy wypiekał te chlebki z tego, co akurat miał. W przeszłości robiono je choćby z mąki z ziaren dzikich traw roztartych kamieniami, rozrobionych następnie z wodą. Ale chleb taki można też upiec, korzystając z produktów dostępnych w każdym spożywczaku. Ja używam następującego przepisu: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia* 1/2 łyżeczki soli ok. 2/3 szklanki piwa (ewentualnie wody). Suche składniki staranie wymieszać. Stopniowo dodawać piwa - przy czym "stopniowo" to słowo klucz. Trzeba go dodać tyle, żeby powstało w miarę suche ciasto. Czasem będzie to tro