Przejdź do głównej zawartości

Wyplatanie: Jak zrobić białą gimę

Jak zrobić białą gimę

Czasem może wziąć chęć, żeby wypleść część koszyka w kontrastowym kolorze. Dzisiaj chciałem pokazać prosty i skuteczny sposób, który sprawdzi się nawet przy ognisku. Zaznaczam jednak, że jest dosyć czasochłonny. Ja w praktyce stosuję go tylko od czasu do czasu, i to wyłącznie do gimy.
Chodzi po prostu o to, żeby okorować witki, z których zrobimy gimę. Dobrze nadaje się do tego grzbiet (nie ostrze!) noża, szczególnie jeśli się go przeszlifuje pilnikiem. Skąd inąd warto to zrobić, bo przeszlifowany grzbiet noża super współpracuje z krzesiwem i może produkować lepsze iskry niż oryginalna blaszka. 
Proces korowania idzie sprawniej, jeśli witkę oprzemy na czymś twardym. Niekoniecznie na stole - chyba, że podjąłeś decyzję, że już nigdy nie usiądziesz do niego z gośćmi. Ja czasem podkładam ubijak. 
Warto jeszcze zauważyć, że korując wiklinę w ten sposób, osiągamy inną barwę, niż korując ją przez gotowanie. Gotowanie sprawia, że drewno wchłania barwniki zawarte w korze i ciemnieje. Zdzierając korę nożem, osiągniemy bardzo jasny kremowy kolor. Różnicę widać na zdjęciu:

Tutaj przykłady białej gimy. Jedna wypleciona na samym początku ściany, a druga na końcu, tuż przed obrębem górnym.

Komentarze

  1. Może pokazałbyś jak wypleść owalne dno koszyka?

    OdpowiedzUsuń
  2. Hej. Chętnie! Dobry pomysł. Tylko post trochę musi poczekać, bo wyplatam późną jesienią i zimą :( Przy okazji, jeśli ktoś nie wyplatał jeszcze kosza, tak czy owak proponuję na początek okrągły, bo jest to wariant podstawowy. To, czego się człowiek przy tej okazji nauczy, przyda się później przy owalnym, które jest nieco trudniejsze. Dziękuję za odwiedziny i podpowiedź.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Wyplatanie: Jak samemu zebrać wiklinę?

Wyplatanie: Jak samemu zebrać wiklinę? Chciałbyś wypleść sobie koszyk? To świetna i rozwijająca zabawa. Zrobienie czegoś własnymi rękami sprawia dużą satysfakcję, szczególnie, jeśli zrobi się to od początku do końca. Końcem jest gotowy koszyk. A początkiem? Własnoręczne zebranie wikliny! Co to jest wiklina? Wiklina to nazwa surowca uzyskiwanego z młodych pędów wierzby. (Tak jak drewno to nazwa surowca uzyskiwanego z drzew). Jak mówimy o roślinie, to mówimy "wierzba", a jeśli chodzi nam o surowiec, to mówimy "wiklina". Koniec końców chodzi o to samo. Najlepsza wiklina do wyplatania to jednoroczne pędy wyrastające z samej ziemi albo z pnia przy samej ziemi. Są one czasami nazywane "odziomkami". Wierzba rośnie bardzo szybko, więc te jednoroczne pędy często osiągają długość 1 metra, a nawet więcej. Dlaczego pędy powinny być jednoroczne? Bo w pierwszym roku rosną, nie tworząc rozgałęzień. Czyli nie będą miały żadnych sęków i nierówności. W kolejnych latach te p...

Bushcraft: Jak zdobyć dobrą rozpałkę na ognisko?

Bushcraft: Jak zdobyć dobrą rozpałkę? Jak znaleźć w przyrodzie dobrą rozpałkę? To pytanie, z którym musi się zmierzyć każdy, kto chce mieć pewność, że będzie potrafił rozpalić ognisko. Nabiera ono szczególnego znaczenia, kiedy pogoda jest zła, a ogień przestaje być zachcianką i staje się koniecznością. Stara mądrość bushcraftowa rzecze: "Ogień tym trudniej rozpalić, im bardziej go potrzebujesz". Mimo to niemal zawsze można mieć pod ręką dobrą rozpałkę. Wystarczy odrobina planowania , wiedza o tym, gdzie szukać suchego materiału lub jak go podsuszyć , oraz znajomość ogólnie dostępnych naturalnych rozpałek . Planowanie Bardzo dużo może zmienić odrobina planowania. Jeśli po wielu godzinach spędzonych na szlaku chcemy zjeść ciepły posiłek z ogniska i dopiero wtedy zaczynamy się rozglądać za rozpałką, to zdecydowanie maleją szanse na znalezienie dobrej rozpałki. Tym bardziej, że w miejscach, w których można całkiem bezpiecznie rozpalić ognisko, czasem rozpałki po pros...

Dzikie rośliny jadalne - od czego zacząć? Wiosna

Dzikie rośliny jadalne - od czego zacząć? Wiosna Wiosna to świetny moment na rozpoczęcie przygody z dzikimi roślinami jadalnymi. Spośród około 3000 gatunków roślin występujących w naszym kraju, ponad 1000 można uznać za jadalne. Ta liczba jest wprost przytłaczająca. Od czego więc zacząć? W tym poście przedstawiam 5 roślin jadalnych, które łatwo znaleźć, rozpoznać i przygotować. Oczywiście pamiętając o tym, żeby korzystać z bogactwa roślin, ale ich nie niszczyć . 1) Lipa W Polsce w stanie dzikim występują dwa gatunki lipy: Lipa drobnolistna ( Tilia cordata ) oraz Lipa szerokolistna ( Tilia platyphyllos ).  Rozpoznawanie:  Lipy łatwo rozpoznać po sercowatych liściach, które u poszczególnych gatunków różnią się po prostu wielkością. Wiele osób latem zbiera kwiaty lipy na herbatkę, więc dobrze kojarzy to drzewo. Wspomnę jeszcze, że lipy należą do rodziny Ślazowatych ( Malvaceae ), co da się poniekąd wyczuć, rozcierając liść w palcach. Kiedy to zrobimy, pocz...