Przejdź do głównej zawartości

Wyplatanie: Jak zrobić białą gimę

Jak zrobić białą gimę

Czasem może wziąć chęć, żeby wypleść część koszyka w kontrastowym kolorze. Dzisiaj chciałem pokazać prosty i skuteczny sposób, który sprawdzi się nawet przy ognisku. Zaznaczam jednak, że jest dosyć czasochłonny. Ja w praktyce stosuję go tylko od czasu do czasu, i to wyłącznie do gimy.
Chodzi po prostu o to, żeby okorować witki, z których zrobimy gimę. Dobrze nadaje się do tego grzbiet (nie ostrze!) noża, szczególnie jeśli się go przeszlifuje pilnikiem. Skąd inąd warto to zrobić, bo przeszlifowany grzbiet noża super współpracuje z krzesiwem i może produkować lepsze iskry niż oryginalna blaszka. 
Proces korowania idzie sprawniej, jeśli witkę oprzemy na czymś twardym. Niekoniecznie na stole - chyba, że podjąłeś decyzję, że już nigdy nie usiądziesz do niego z gośćmi. Ja czasem podkładam ubijak. 
Warto jeszcze zauważyć, że korując wiklinę w ten sposób, osiągamy inną barwę, niż korując ją przez gotowanie. Gotowanie sprawia, że drewno wchłania barwniki zawarte w korze i ciemnieje. Zdzierając korę nożem, osiągniemy bardzo jasny kremowy kolor. Różnicę widać na zdjęciu:

Tutaj przykłady białej gimy. Jedna wypleciona na samym początku ściany, a druga na końcu, tuż przed obrębem górnym.

Komentarze

  1. Może pokazałbyś jak wypleść owalne dno koszyka?

    OdpowiedzUsuń
  2. Hej. Chętnie! Dobry pomysł. Tylko post trochę musi poczekać, bo wyplatam późną jesienią i zimą :( Przy okazji, jeśli ktoś nie wyplatał jeszcze kosza, tak czy owak proponuję na początek okrągły, bo jest to wariant podstawowy. To, czego się człowiek przy tej okazji nauczy, przyda się później przy owalnym, które jest nieco trudniejsze. Dziękuję za odwiedziny i podpowiedź.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Wyplatanie: Jak samemu zebrać wiklinę?

Wyplatanie: Jak samemu zebrać wiklinę? Chciałbyś wypleść sobie koszyk? To świetna i rozwijająca zabawa. Zrobienie czegoś własnymi rękami sprawia dużą satysfakcję, szczególnie, jeśli zrobi się to od początku do końca. Końcem jest gotowy koszyk. A początkiem? Własnoręczne zebranie wikliny! Co to jest wiklina? Wiklina to nazwa surowca uzyskiwanego z młodych pędów wierzby. (Tak jak drewno to nazwa surowca uzyskiwanego z drzew). Jak mówimy o roślinie, to mówimy "wierzba", a jeśli chodzi nam o surowiec, to mówimy "wiklina". Koniec końców chodzi o to samo. Najlepsza wiklina do wyplatania to jednoroczne pędy wyrastające z samej ziemi albo z pnia przy samej ziemi. Są one czasami nazywane "odziomkami". Wierzba rośnie bardzo szybko, więc te jednoroczne pędy często osiągają długość 1 metra, a nawet więcej. Dlaczego pędy powinny być jednoroczne? Bo w pierwszym roku rosną, nie tworząc rozgałęzień. Czyli nie będą miały żadnych sęków i nierówności. W kolejnych latach te p

Wyplatanie: Jak wypleść dno koszyka?

Wyplatanie: Jak wypleść dno koszyka? Większość używanych obecnie koszy jest wyplatanych od denka. Kosze można też wyplatać na odwrót, czyli od góry, jednak aktualnie zdecydowana większość jest robiona od dołu. Jeśli nie miałeś jeszcze okazji wypleść takiego kosza, to zapraszam do zabawy. Postaram się w miarę dokładnie opisać, jak to się robi. Żeby wypleść udane dno koszyka, trzeba nauczyć się: robić krzyżak wiązać krzyżak podstawiać witki grubymi końcami podstawiać witki cienkimi końcami kończyć wyplot czyścić denko Czynności te są opisane niżej krok po kroku. Jak zrobić krzyżak Krzyżak Podstawowe denko okrągłego koszyka robi się "trzy na trzy". Oznacza to, że denko ma w sumie sześć osnów. Jedna trójka jest ustawiona pod kątem prostym do drugiej trójki, tak jak na zdjęciu. Na początek utnij patyczki na osnowy. Weź sześć witek i odetnij od strony grubego końca patyczki o długości piędzi. Co to jest piędź? Tradycyjna jednostka miary odpowiadająca odległości między czubkiem kciu

Damper - czyli jak upiec chleb w żarze ogniska

Damper - czyli jak upiec chleb w żarze ogniska Damper to tradycyjny australijski chleb pieczony w żarze i popiele ogniska. Ten bushcraftowy wypiek równie dobrze, co w australijskim interiorze, sprawdza się też między 49 a 55 równoleżnikiem na północ od równika, czyli na przykład w Polsce.  Przepis Z przepisami na dampera jest jak z przepisami na bigos - jest ich chyba nieskończoność. Realia są takie, że każdy wypiekał te chlebki z tego, co akurat miał. W przeszłości robiono je choćby z mąki z ziaren dzikich traw roztartych kamieniami, rozrobionych następnie z wodą. Ale chleb taki można też upiec, korzystając z produktów dostępnych w każdym spożywczaku. Ja używam następującego przepisu: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia* 1/2 łyżeczki soli ok. 2/3 szklanki piwa (ewentualnie wody). Suche składniki staranie wymieszać. Stopniowo dodawać piwa - przy czym "stopniowo" to słowo klucz. Trzeba go dodać tyle, żeby powstało w miarę suche ciasto. Czasem będzie to tro