Przejdź do głównej zawartości

Wyplatanie: Co zrobić, żeby koszyk nie był taki luźny?

Co zrobić, żeby koszyk nie był taki luźny?

Po wyschnięciu wykliny, splot kosza może się stać luźny.

Wyplotłeś koszyk ze świeżej wikliny. Minęły dwa tygodnie, wiklina podeschła i koszyk robi się luźny. 
Albo gorzej, trochę się rozlatuje… I co teraz? Nie bój nic. Możesz zrobić dwie rzeczy. Po pierwsze, zastanowić się nad doniosłym pytaniem: „Czy przy wyplataniu ubijałem jak należy?”. Po drugie, możesz trochę uściślić splot. Proponuję dwa patenty.

Patent 1. Wyplatamy stopkę. W tym celu stawiamy koszyk do góry nogami.
Żeby wypleść stopkę koszyka, stawiamy go do góry dnem
Przy każdej osnowie ściany wstawiamy jedną witkę.
Pierwsza witka wetknięta od strony dna wzdłuż osnowy ściany. Witka jest wetknięta niemal do połowy wysokości ściany
Jeśli trudno je wsadzić, można najpierw wsadzić gwóźdź, który trochę rozepchnie splot.
Gwóźdź wepchnięty wzdłuż osnowy ściany, żeby zrobić miejsce na wetknięcie witki
Po wyjęciu gwoździa, wkładamy od razu witkę. Staramy się wetknąć witki dosyć głęboko, bo chodzi o to, żeby rozepchnęły trochę splot ściany. Właśnie to sprawia, że staje się on ściślejszy.
Wszystkie witki wstawione
Jak już mamy wstawione wszystkie nowe witki (w tym przypadku 24), to wyplatamy gimę. Tak jak na początku wyplatania ściany koszyka.
Wypleciona do połowy gima stopki
Wyplatanie gimy

Gima stopki jest już skonczona. Wyplecione zostały dwie trójki witek.
Gima jest już gotowa
A jak wypleciemy gimę, to wyplatamy obręb górny – czyli robimy tak, jak byśmy kończyli koszyk.
Osnowy zaplatane na takiej samej zasadzie, jak wyplata się obręb górny kosza
Wyplatanie obrębu górnego

Osnowy zostały zaplecione, a ich wystające końcówki ucięte
Obręb górny jest już wypleciony, a końcówki witek ucięte

Leżący na boku koszyk, z wyplecioną stopką. Sprawiło to, że zniknęły wcześniejsze luzy
Efekt końcowy
W rezultacie koszyk zdobył ładną stopkę, a ścianka jest ściślejsza, szczególnie jej dolna część.
Co zrobić, żeby ścisła była też górna część koszyka? Na to jest patent 2. Trzeba wypleść rączkę. Ale o tym już w innym poście.

Na koniec jeszcze jedno: Żeby stopka i rączka uściśliły splot, trzeba je wypleść po tym, jak koszyk trochę wyschnie, a nie od razu, kiedy wiklina jest jeszcze świeża. Jeśli zrobisz to zaraz po wypleceniu, te patenty się nie sprawdzą. Oczywiście można też zrobić rączkę i stopkę od razu, ale wtedy naprawdę regularnie i porządnie ubijaj splot.

Uwaga: Nie jestem specjalistą. Staram się pisać o rzeczach, które sam stosuję i z którymi mam pewne doświadczenie, ale mogę się mylić. Jeśli zauważysz jakiś błąd, napisz w komentarzu.

Komentarze

  1. Nie wygotowales wikliny?

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzień dobry. Nie, nie wygotowałem. Zastanawiam się, dlaczego miałbym to zrobić? Gotuję czasem wiklinę, żeby ją okorować, o czym kiedyś pisałem na blogu, artykuł jest tutaj: https://www.lesnyludek.pl/2021/03/jak-okorowac-wieksza-ilosc-wikliny.html?m=1 Możesz też wpisać w lupkę "korowanie". Zasadniczo jednak wyplatam z wikliny świeżej - w stylu bushcraftowym. Zbieram i korzystam z materiału w takim stanie, w jakim go znalazłem (nie zawsze zresztą jest to wiklina, czesto też czeremcha, brzoza czy dereń). Dziękuję za wizytę i komentarz.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Wyplatanie: Jak samemu zebrać wiklinę?

Wyplatanie: Jak samemu zebrać wiklinę? Chciałbyś wypleść sobie koszyk? To świetna i rozwijająca zabawa. Zrobienie czegoś własnymi rękami sprawia dużą satysfakcję, szczególnie, jeśli zrobi się to od początku do końca. Końcem jest gotowy koszyk. A początkiem? Własnoręczne zebranie wikliny! Co to jest wiklina? Wiklina to nazwa surowca uzyskiwanego z młodych pędów wierzby. (Tak jak drewno to nazwa surowca uzyskiwanego z drzew). Jak mówimy o roślinie, to mówimy "wierzba", a jeśli chodzi nam o surowiec, to mówimy "wiklina". Koniec końców chodzi o to samo. Najlepsza wiklina do wyplatania to jednoroczne pędy wyrastające z samej ziemi albo z pnia przy samej ziemi. Są one czasami nazywane "odziomkami". Wierzba rośnie bardzo szybko, więc te jednoroczne pędy często osiągają długość 1 metra, a nawet więcej. Dlaczego pędy powinny być jednoroczne? Bo w pierwszym roku rosną, nie tworząc rozgałęzień. Czyli nie będą miały żadnych sęków i nierówności. W kolejnych latach te p

Wyplatanie: Jak wypleść dno koszyka?

Wyplatanie: Jak wypleść dno koszyka? Większość używanych obecnie koszy jest wyplatanych od denka. Kosze można też wyplatać na odwrót, czyli od góry, jednak aktualnie zdecydowana większość jest robiona od dołu. Jeśli nie miałeś jeszcze okazji wypleść takiego kosza, to zapraszam do zabawy. Postaram się w miarę dokładnie opisać, jak to się robi. Żeby wypleść udane dno koszyka, trzeba nauczyć się: robić krzyżak wiązać krzyżak podstawiać witki grubymi końcami podstawiać witki cienkimi końcami kończyć wyplot czyścić denko Czynności te są opisane niżej krok po kroku. Jak zrobić krzyżak Krzyżak Podstawowe denko okrągłego koszyka robi się "trzy na trzy". Oznacza to, że denko ma w sumie sześć osnów. Jedna trójka jest ustawiona pod kątem prostym do drugiej trójki, tak jak na zdjęciu. Na początek utnij patyczki na osnowy. Weź sześć witek i odetnij od strony grubego końca patyczki o długości piędzi. Co to jest piędź? Tradycyjna jednostka miary odpowiadająca odległości między czubkiem kciu

Damper - czyli jak upiec chleb w żarze ogniska

Damper - czyli jak upiec chleb w żarze ogniska Damper to tradycyjny australijski chleb pieczony w żarze i popiele ogniska. Ten bushcraftowy wypiek równie dobrze, co w australijskim interiorze, sprawdza się też między 49 a 55 równoleżnikiem na północ od równika, czyli na przykład w Polsce.  Przepis Z przepisami na dampera jest jak z przepisami na bigos - jest ich chyba nieskończoność. Realia są takie, że każdy wypiekał te chlebki z tego, co akurat miał. W przeszłości robiono je choćby z mąki z ziaren dzikich traw roztartych kamieniami, rozrobionych następnie z wodą. Ale chleb taki można też upiec, korzystając z produktów dostępnych w każdym spożywczaku. Ja używam następującego przepisu: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia* 1/2 łyżeczki soli ok. 2/3 szklanki piwa (ewentualnie wody). Suche składniki staranie wymieszać. Stopniowo dodawać piwa - przy czym "stopniowo" to słowo klucz. Trzeba go dodać tyle, żeby powstało w miarę suche ciasto. Czasem będzie to tro